Even wat meer diepgang: deel 1

Goed. Het is nogal een turbulente tijd. Hoezo? Zijn de kids ziek? Nee. Is het druk op je werk? Nee. Waar wij mee worstelen is met hoe onze kinderen en wij zelf zijn. En hoe we daar mee om moeten gaan. Thuis, maar ook op school en in het openbaar. Klinkt heel vreemd. Ik neem het mezelf ook kwalijk, ondanks dat ik weet dat dat niet moet. Aan de ene kant wil ik het er niet steeds over hebben. Aan de andere kant weet ik dat veel mensen niet begrijpen wat ons probleem is. Ze vinden hoogbegaafdheid iets opschepperigs. Geloof me: ik zou opscheppen als ik normale kinderen had. Dat zou echt relaxed zijn. Anyway: dit is deel 1.

Hier is het verhaal van de oudste.

Oudste (7) is voor de zomervakantie getest op een IQ van 145. Dat is in feite het hoogste dat ze meten tegenwoordig. Ze is creatief en heeft heel veel fantasie. Ze is enthousiast en dol op aandacht (en shows geven). Ze neemt graag de leiding, haalt supergoede cijfers op school, is overtuigd van zichzelf als ze weet dat ze iets kan (en vertelt dat ook aan iedereen). Een meisje met een bruisend brein en ze is altijd in voor gekke dingen. Ze heeft letterlijk (zonder zweverig te doen) een wolk van energie om zich heen.

Klinkt toch prima?

Ze heeft slaapproblemen (vooral inslapen), distantieert zich van leeftijdsgenoten omdat ze voelt dat die niet zijn zoals zij en ze vlucht in filmpjes op YouTube en spelletjes om maar niet te hoeven nadenken. Ze kan slecht samenwerken; op school, maar ook in een teamsport. Ze stelt zich superieur op ten opzichte van haar broertje en zusje (en trapt ze de grond in als ze de kans krijgt). Ze is heel zwart-wit in haar gedachten, kan heel down en zwaar op de hand zijn. Ze beeld zich allerlei angsten in waarna ze niet meer de realiteit kan zien. Ze is heel erg faalangstig als het gaat om nieuwe dingen, maar ook heel dominant en neemt maar weinig mensen (ook volwassenen) serieus. Ze heeft een wolk van energie om zich heen. Die laatste noemde ik ook bij het lijstje met leuke dingen. Zolang ze leuk is, is die wolk ook best okee. Als ze overprikkeld of boos is, dan zweven we hier in huis allemaal mee op die wolk. Dat is heel erg zwaar.

Wat we er mee doen?
  • Ze zit nu in groep 4. Op haar basisschool proberen ze alles te doen om ons te helpen en we hebben dan ook ruimte om externe disciplines in te zetten.
  • Ze gaat elke week naar het HB Centrum in Zwaagdijk. Deze week draait ze daar ook een dag mee in de dagbesteding.
  • Daarnaast gaat ze hopelijk binnenkort naar de plusklas van de samenwerkende scholen in de regio. Dit (dit = het toelatingstraject) is echter nog in een beginstadium, dus ik weet niet wanneer ze daar heen kan.

    Wat wij voor haar willen is dat ze op school doet wat ze moet doen, zodat ze zich kan ontwikkelen, leert leren en uiteindelijk de opleiding en het vak kan kiezen dat ze graag wil doen. We willen dat ze zich sociaal ontwikkelt, zodat ze vriendschappen kan opbouwen (ik heb losgelaten dat dat met leeftijdsgenoten moet zijn, want ze heeft nu ook vrienden ik groep 6 en 7). We willen dat ze een sport vindt, waarin ze haar ei kwijt kan en vooral  haar energie kwijt kan (handbal is niet de juiste sport, want terwijl ze op haar eigen eiland zit gaat de rest van het team gewoon door). We hebben veel mensen om ons heen die ons willen ondersteunen, maar het blijft ons kind en dat maakt ons heel gelukkig, maar soms ook heel verdrietig. Je wilt het beste voor je kind, maar (vooral ik) heb vaak het gevoel dat ik niet op haar niveau zit (Waarschijnlijk blijft mijn IQ ook wat lager steken dan 145) en dat ik haar daardoor niet voldoende begrijp. En dat is best pijnlijk. Maar we gaan gewoon door met groeien. Los van elkaar, maar ook als gezin. We zijn tenslotte team Groen 😉

Berichten gemaakt 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven