bloed doneren, bloeddonor, sanquin, donor, bloed geven, plasma geven

Ben jij bloedmooi, bloedfanatiek of bloedserieus?

Ik ben het allemaal. Ja, echt! Volgens Sanquin dan, want in real life neem ik mezelf niet zo serieus over mijn fanatisme en schoonheid. Sanquin, de bloedbank dus, heeft een hele leuke wervingscampagne, waar ik hen graag bij help.

Bloed geven doe ik nu al ongeveer twee jaar. Mijn moeder deed het voorheen ook, maar mag niet meer na een bloedtransfusie. Het donorschap vind ik belangrijk. Toen ik 18 werd heb ik me netjes laten registreren (en nee, ik geef niet alles, want sommige dingen vind ik gevoelsmatig erg heftig) als orgaandonor. Niemand wil graag nadenken over wat er na zijn dood met zijn lichaam gebeurt. Maar gelukkig hoeft dat niet altijd als je iets van jezelf wilt geven. Bloed doneren gaat namelijk het beste als je springlevend bent. Ik heb altijd een enorm probleem gehad met naalden. Maar ik wilde dit gewoon doen. Ik moet mezelf streng toespreken.

Naalden dingetje en bloed doneren

De eerste keer bloed geven, was best wel een ding. Na de donatie heb ik er een uur over gedaan om de bloedbank te verlaten zonder flauw te vallen. De tweede keer gaf ik mijn bloed liggend en heb ik niet gekeken naar wat er gebeurde. Sindsdien heb ik dat steeds gedaan en dat ging prima. Na tien minuten tot een kwartiertje was het wel klaar en kon ik koffie drinken mét een roze koek (of stroopwafel of wat dan ook. Ze zijn erg gastvrij bij de bloedbank). En na elke zoveel keer doneren krijg je ook nog een cadeautje. De dag na het doneren merkte ik aan mijn lichaam dat ik wat rustiger aan moest doen. Even niet sporten en te snel opstaan, etc. Zodra de rode bloedcellen weer zijn bijgemaakt, is dit probleem opgelost. Als ik op de dag van en de dag na doneren ook nog Roosvicee ferro dronk (wat niet echt voor de lol is, want gadverdamme), had ik er bijna geen last meer van.

Van bloed geven naar plasma doneren

Na een aantal keer bij de bloedbank vertoeven ging ik me eens verdiepen in plasmadonatie. Hier is namelijk nog veel meer behoefte aan dan aan bloed. Plasma gebruiken ze voor het maken van medicijnen, maar ook om rechtstreeks toe te dienen aan patiënten die alleen plasma nodig hebben.
Hier zie je meer over plasma geven:

Het fijne aan plasma geven als donor, is dat je er eigenlijk niets van merkt in je lichaam. Je krijgt de bloedcellen weer terug, waardoor er – op vocht na – geen tekorten ontstaan in het lichaam. Het is belangrijk om goed te drinken voor, tijdens en na de donatie. En dat is goed te doen. Je wordt namelijk netjes bediend door de gastheer of – vrouw. Na een half uurtje heeft de machine genoeg verzameld en ben je klaar. Omdat plasma geven een lage belasting is voor het lichaam, mag je elke twee weken doneren. Mag, zeg ik, want het moet niet. Ze zien je het liefst zo’n zeven keer per jaar. En ook hier krijg je na elke tien keer een attentie als bedankje. Naast het goede gevoel dat je eraan overhoudt natuurlijk.

Bloed geven, bloeddonor, plasma geven, sanquin, donor

Is plasma of bloed geven zo makkelijk?

Zoals ik al aangaf, heb ik na een slechte ervaring in mijn jeugd, best problemen met naalden. Ik moet niet kijken naar die naald in mijn arm. De eerste keer plasma geven was ook een ding, want toen ik de uitleg kreeg over wat de machine deed, werd ik ook helemaal duizelig en misselijk. De tweede keer, vorige week, was ik iets te ver in het bloedvat geprikt, waardoor de wand getriggerd werd, wat niet prettig voelde. Maar dat soort dingen kun je aangeven. Ze helpen je overal bij daar.

Een andere drempel is mijn hb. Ik heb van nature een laag gehalte aan ijzer in mijn bloed. Dat is niet problematisch, maar na bloed geven daalt de waarde nog en ga je met bloedarmoede naar huis. Dat willen ze niet en dan mag je dus gewoon weer onverrichter zake naar huis. Om onverwachte acties te voorkomen, word je vóór elke donatie gecontroleerd. Je vult een vragenlijst is en word nagekeken door een arts. Deze controleert je hb (met een vingerprik) en je bloeddruk. Daarnaast is het eerste bloed dat je geeft bij elke donatie bestemd voor onderzoek. Ze checken je bloed dan op een aantal aandoeningen. Als hypochonder vind ik dat altijd wel prettig, alhoewel het natuurlijk weinig voorstelt als je bedenkt wat je allemaal kunt hebben.

Bloed geven: de conclusie

Anyway: plasma en bloed geven zijn heel belangrijk. Je kunt er letterlijk levens mee redden en het is heel makkelijk te doen. Sanquin heeft een superleuk promotiepakket, mét gaaf t-shirt, dat je kunt gebruiken om nieuwe zieltjes te werven en om te laten zien dat je trots bent op wat je doet. Want ondanks dat het voor mijn echt niet altijd zonder hobbels is, wil ik blijven geven zolang het kan. Het is het minste dat je kunt doen.

Ben jij nu ook bloedmooi, bloedfanatiek of bloedserieus? Meld je aan bij Sanquin of lees op de website eerst meer over het donorschap. Iedereen aan de roze koeken! 😉

Berichten gemaakt 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven